Szabad szálláshely keresése

Korond (románul Corund) a Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. A falu Székelyudvarhelytől 26 km-re északnyugatra a Korondi-medence déli szélén a Korond-patak völgyében fekszik a 13A országút mellett. Fő látnivalói: a borvízforrásai, római katolikus temploma, unitárius temploma és falumúzeuma. 

Árcsó Fogadó starstarstar

DN13/A, 55 km., Korond, Hargita, 537060, Románia

Érintse meg a híváshoz +40742581925
Átlagos vélemény: 0.0
Összes velemény:0
 Néhány foglalás
 Félig foglalt
 Majdnem tele
 Teljesen foglalt
Foglaljon most!
qrcode

Rövid bemutatás

Kedves és nagyra becsült vendégünk! Erdély valamikor egyik leghíresebb fürdőjének közel 300 éves tárgyi emlékei, dokumentumai, hangulata, környezete fogadja az ide betérőt. Ahogyan a legnagyobb székely, Orbán Balázs fogalmazott: „gyenge-elmejűek, száraz betegségre hajlandók,... megrögzött tüdőbajokban, kezdő lép- és májdugulásokban csudahatású, s nem egy halálraítélt nyert itt életet és felüdülést.”

A korondi, árcsói borvízforrásokat, a fürdőt az írott források 1729-től említik. Az itteni gyógyforrásokat a híres badeni Bütte, az Alsói-sziléziai Altwasser, a schwalbachi Weinbrunnen vizével egy rangsorban emlegették. A fürdőért legtöbbet két tulajdonos tett: a 18. század közepén gróf Traunn Károlyné, 1892-től az első világháborúig Gáspár Gyula. Az utóbbi idejében tíz modern villa-többek között a korabeli képeslapokon is látható-Firtos-, Otthon-, Székely-, Tulipán-villa- és a vendéglőként is szolgáló Pálfy-ház épült fel, a fürdő 500 vendég fogadására volt alkalmas. A fürdővendégek reggel egy deci borvizet fogyasztottak kecsketejjel, a fürdésre délelőtt és délután került sor 34-38 fokos meleg vízben, a jelenlegi fogadó helyén álló meleg fürdőben. Nagy sikerrel hasznosították az akkor még alig ismert kefir-kúrát, a lignó-szulfitos belélegzést. Gáspár Gyula idejében a korondi borvíz - amelyből csak 1909-ben 68.150 palackot forgalmaztak – 1897-ben Brüsszelben, 1900-ban Párizsban, 1906-ban Bukarestben nyert nemzetközi díjat. Az árcsói fürdő fénykorában 50 holdas fenyves-park, kúrszalon, napilapok, teniszpálya, tekepálya, gyermektornahely, posta, rádió állt a vendégek rendelkezésére, parajdi cigány zenészek naponta szolgáltatták a térzenét, gyakoriak voltak a bálok, hangversenyek.

Az árcsói fürdő vendéglője messze földön híres volt konyhájáról: a legfinomabb pisztráng-sülteket, malac- és borjú-pecsenyéket, disznótoros vacsorákat itt szolgálták fel. Mindez páratlan kincs és örökség 1938 márciusában - amikor az 50 holdas fenyvest barbár kezek letarolták- elpusztult, megsemmisült.

Az Erdély Gleichenbergjének tartott korondi-árcsói fürdő reneszánszát tervezi a gyulakutai Varga Dénes, aki vadas kertet, téli lovasszán túrákat, pisztrángtenyészetet, hideg és meleg fürdőt, rangos kiállításokat, fazekas vásárokat, állandó jellegű ökörsütést, a nyári estékre koncerteket álmodott enyhe éghajlatú, festőien szép, széltől, vihartól védett, idegenforgalmi látványosságokban rendkívül gazdag vidékre. Így lesz Árcsó a megnyugvás, a pihenés, a gondatlan kikapcsolódás, felüdülés egyedülálló szigete.

Szoba típusa

???
Franciaágyas szoba tip A
???
Háromágyas szoba
2

Ellátás: Étel & Ital

Szolgáltatások

Látványosságok

Lakóterület, környezet

Autó, Parkolás

Tevékenységek

Média & Technológia

További információ

Szolgáltatás és felszereltség

- szobák száma: 15 db szoba
I. szint: 8 db kétférőhelyes szoba, 2 db 3 férőhelyes szoba - amelyek pótágyazhatóak) 
II. szint: 5 db kétférőhelyes szoba (franciaágy), amelyből 1 db pótágyazható.

- összes férőhely: 32 fő (+ 3 pótágy)
- étterem terasszal: 60 férőhely
- fürdő, zuhanyzó: 15 (minden szobához)
Település jellege: hegyvidéki, falusi
Szállás típusa: panzió-fogadó
Szállás fajtája: panzió, vendégház
Kiadási egység: szoba
A tulajdonos ott lakik: nem
Háziállat: nincs
Háziállat vihető: nem
Parkolási lehetőség: őrzött parkoló
Fűthető: igen (központi), Meleg víz: állandó (bojler)
Távolságok: főút: 80 m, centrum: 2 km, vasút: 10 km (Parajd), élelmiszerbolt: 1,5 km, étterem: saját, lovaglás: 300 m, zöldövezet: 200 m, szabad strand: 10 km, sípálya: 35 km.
Kert: kerti bútor, terasz
Étkeztetés: reggeli, félpanzió(nagyobb csoportok esetén min.10 fő) 
A szálláshely szolgáltatásai: wi-fi, 60 férőhelyes étterem terasszal és élőzenével, bár, a szállás minibárral, TV-vel van ellátva, rendezvények szervezése, lebonyolítása.
Ágyneműcsere gyakorisága: igény szerint
Takarítás gyakorisága: igény szerint
Bérelhető minimum éjszaka: 1
Kiadási időszak: egész évben
A szállás igénybevételének legkorábbi időpontja: 16 órától
A szállás kötelező elhagyásának időpontja: 12 óráig
Beszélt nyelvek: román, magyar.

Kikapcsolódás, programlehetőségek

- túrázás, télisport (Bucsin, 25 km), lovaskocsizás
- korondi kerámiakészítés folyamatának megtekintése (korongozó-műhelyek, kerámiaégetés, kerámiafestés), tapló megmunkálás
- templomok megtekintése (római katolikus, unitárius), múzeum-látogatás
- borvízforrások, székely-drágakő (aragónit-bánya)
- a főút mentén állandó-kirakodó vásár.

Látnivalók:
- Híres fazekasfalu, vasas-kénes gyógyfürdővel, három borvízforrással.
- A korondi székelyek nem csak arról voltak híresek, hanem, a topló feldolgozás igazi nagy mesterei. Sapkát, kalapot és dísztárgyakat készítettek a taplóból. Itt érdemes a gyergyószentmiklósi televízió televízió Gyergyó tv felvételeit megnézni.
- A régi római katolikus templom építési éve nem ismert, valamikor az ún. román építészeti korban épült, 1533-ban gótikus stílusban átalakították. Ekkor Szent Bertalan volt a templom védőszentje. 1568-ban az unitáriusoké lett, és csak 1716-ban került vissza a katolikusokhoz. 1720-ban felújították. Közben a megmaradt katolikusok 1648-tól egy kápolnát használtak. Az 1700-as években Atyhával közös volt a plébánia, Korondnak 1743-tól van saját, külön papja. A faluban katolikus elemi iskola működött, ezt a román hatóságok 1924-ben bezárták. 1910-ben új római katolikus templom építése kezdődött meg, amelyet egy év múlva szenteltek fel Jézus Szent Szíve tiszteletére. A régi gótikus templom néhány köve ennek a kerítésébe van beépítve.
- Unitárius templomát 1720 és 1750 között építették, 1821-ben és 1971-ben megújították.
- A templommal átellenben Falumúzeum található.
- A falutól negyedórányira a parajdi országút mentén 535 m magasságban állt egykor Korondi fürdő, melyet 1729-ben említenek először, 1890-ben birtokosa Gáspár Gyula, aki 1892 és 1900 között jelentősen kiépítette. 1938-ban a fürdő csődbe jutott, fenyőfáit kivágták, épületeit lebontották. A helyet ma Árcsónak nevezik, amely sóskútjáról, forrásüledékeiről és borvízforrásairól nevezetes.
- A Barátok kertje nevű helyen egykor kolostor állott, ahova 1783-ban költöztek a minoriták Firtos-hegyi kápolnájukból. Helyén malom van.
- A falu határában aragonitot bányásznak.
- Az országút mellett állandó kirakodóvásár van a falu termékeiből.
- Korondon nagyon sok, szép, fából faragott székelykaput lehet látni. Egykor nagyon szép gyönyörű táncokat jártak Korondon, az idősebbek még most is ismerik ezeket. A korondi, sóvidéki táncokat szerencsére távolabbi vidékeken is tanulják, járják, mint amilyen a gyergyócsomafalvi gyerekek tánca. A korondi táncok mellett nagyon híresek a Felsősófalva táncai, melyeket sokszor egyszerűen sóvidéki táncoknak is neveznek, ilyen például a Bartók Együttes tánca.
- a magyar nyelvű Korondi Középiskola előtt Miholcsa József "Erős várunk nékünk az anyanyelv" című monumentális térkompozíciója, amely "bronzba öntött" harminc jeles magyar íróval jelképes irodalmi parlament.
- Korond jelentős turisztikai látványosság, mint Sóvidék többi települése is.

Csillagtúra ajánlatok

- Korond (kirakodóvásár) - Farkaslaka (Tamási Áron sírja, szülőháza) - Szejke (Orbán Balázs) - Székelyudvarhely
- Parajd (sóbánya, sós fürdő) - Szováta (Medve-tó) - Vármező (pisztrangászat)
- Csíkszereda - Tusdnádfürdő - Szent Anna-tó
- Csíkszereda - Csíksomlyó - Gyimesek (ezer éves határ)
- Fogarasi Havasok - Balea Tó
- Segesvár - Brassó - Bran kastély

Árajánlat

Szállás szezonon kívül (január 1. - június 14., és szeptember 16. - december 31. között):

- Kétágyas szoba: 90 RON/ szoba/nap
- Háromágyas szoba: 140 RON /szoba/nap
- Négyágyas szoba: 140 RON /szoba/nap 

Szállás reggelivel szezonban (június 15 - szeptember 15.):

- Kétágyas szoba: 160 RON /szoba/nap
- Háromágyas szoba: 210 RON /szoba/nap
- Négyágyas szoba: 230 RON /szoba/nap

Szállás félpanzióval szezonban kizárólag csoportok esetén (min.10 fő):

- Kétágyas szoba: 240 RON /szoba/nap
- Háromágyas szoba: 330 RON /szoba/nap
- Négyágyas szoba: 390 RON /szoba/nap

Megjegyzés:
* szezonban csak reggelivel vagy félpanzióval (csoportok esetén) bérelhetők a szobák
** Csoportok esetén (min. 10 fő) kedvezményben részesülhet
*** Ünnepnapokon a szezoni árak lépnek érvénybe (Karácsony, Húsvét, Pünkösd stb.)

Saját honlap / Aldomainnév

Szállásfoglalási és lemondási nyilatkozat

A szállásfoglalási űrlap segítségével leadott foglalásokra az általános szállásfoglalási feltételeinket-ben ismertetett szállásfoglalási és visszamondási feltételek vonatkoznak, Kérjük, a szállás megrendelése előtt olvassa el azt!

Térkép megtekintése

Az Ön desztinációja (útvonal végpontja) meg lett már jelölve a térképen. Kérjük, hogy adja meg a földrajzi helyzetét, ahonnan tervezi az utazását és válassza ki a kívánt beállítást az útvonaltervezéshez. A térképre kattintva Ön még 9 fordulópontot is hozzáadhat a kiinduló és az érkező pont között.

Cím, házszám
Postai kód
Település (az ország nyelvén)
Optimalizálás

Szolgáltatások

A szálláson kívül az alábbi, további szolgáltatásokból választhat

Félpanzió (reggeli + estebéd)

Félpanzió (reggeli + estebéd)

60.00€ (9%) ( Személyenként és naponként )

Reggeli

Reggeli

20.00€ (9%) ( Személyenként és naponként )

Vendégkönyv: vélemények, értékelések

Még nincsenek vélemények erről a szálláshelyről. Ha ÖN szállt már meg itt, Jelentkezzen be a FIÓKOM menüpontnál, s legyen az első, aki véleményezi!

A véleményezéshez kérjük, jelentkezzen be a FIÓKOM menüpontnál

Felhívjuk figyelmét, hogy az üzenet elküldésével még nem történik szállásfoglalás! Az alábbi űrlap segítségével küldhet emailt a tulajdonosnak, kapcsolattartónak vagy a recepciónak. Amennyiben 48 órán belül nem kapna választ, kérjük jelezze szerkesztőségünknek ÜGYFÉLSZOLGÁLAT űrlapon vagy kereshet szállást a fenti menük, keresők segítségével. Az ajánlat elkészítéséhez kérjük, adja meg a személyek létszámát, a pontos periódust, más igényelt szolgáltatásokat vagy egyéb speciális igényét. Ne feledje a telefonszámát is megadni nemzetközi formátumban a neve, aláírása után. Csak telefonszámmal ellátott levelekre válaszolunk / veszünk figyelembe!
Emailüzenet írása a következő szállás részére: Árcsó Fogadó

Kilépés
Foglalhatóságok:
Néhány foglalás
Félig foglalt
Majdnem tele
Foglalt!
November 2019
HKSCPSV
 
 
 
 
 
December 2019
HKSCPSV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Február 2020
HKSCPSV
 
 
 
 
 
 
Március 2020
HKSCPSV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 10.
Háromágyas szoba - Három férőhelyes szoba (franciaágy + szimpla ágy) 11.
Háromágyas szoba - Háromágyas szoba, pótágyazható 12.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 13.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 14.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 15.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 16.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 17.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 18.
Franciaágyas szoba tip A - Két férőhelyes szoba 19.
Franciaágyas szoba tip A - Franciaágyas szoba, pótággyal 20.
20.

Max. fő: 3
Emelet: II.
Franciaágyas szoba tip A - Franciaágyas szoba 21.
21.

Max. fő: 2
Emelet: II.
Franciaágyas szoba tip A - Franciaágyas szoba 22.
22.

Max. fő: 2
Emelet: II.
Franciaágyas szoba tip A - Franciaágyas szoba 23.
23.

Max. fő: 2
Emelet: II.
Franciaágyas szoba tip A - Franciaágyas szoba 24.
24.

Max. fő: 2
Emelet: II.
Díjszabás neve Szoba típusa Min. személy Max. személy Érv. ettől Érv. eddig   Min. napok Max. napok
Szórakozási lehetőség neve
 
Andi & Bogi Panzió starstar körülbelül 0.13 km körzetben
10.00€
Aragonit Panzió starstar körülbelül 0.69 km körzetben
Árajánlat:9.00€ /fő/nap
Anita Kulcsosház star körülbelül 1.26 km körzetben
Árajánlat:7.50€ /fő/nap
Nárcisz Panzió (Korond) starstar körülbelül 1.46 km körzetben
Árajánlat:10.00€ /fő/nap
Hazanéző Panzió starstarstar körülbelül 1.48 km körzetben
Árajánlat:9.00€ /fő/nap
 
Székelyföldi Szállások (Szálloda, Panzió, Kulcsosház, Vendégház) - Erdély

Hotel, szálloda ajánló

Hotel Danubius Faget
Hotel Danubius Faget starstar
10.00€

Rózsák útja, 82. szám., Szováta, 545500, Maros, Románia

Gyorsinfó További információ
Hotel Relax
Hotel Relax starstarstar
10.00€

Str. Campul Mic, Nr. 79, Szováta, 545500, Maros, Románia

Gyorsinfó További információ
Danubius Health Spa Resort Bradet
Danubius Health Spa Resort Bradet starstarstarstar
10.00€

Rózsák útja, 82. szám., Szováta, 545500, Maros, Románia

Gyorsinfó További információ

TIPP: véletlenszerű panzió ajánlatok

Bagolyvár Panzió
Bagolyvár Panzió starstarstar
10.00€  /fő/nap

Görbe patak, Gyimesfelsőlok, 537159, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ
Borsika Panzió
Borsika Panzió starstarstar
22.50€  /szoba/nap

Déllő u., 312 sz, Gyergyócsomafalva, 537050, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ
Rose Panzió
Rose Panzió starstarstar
8.00€  /fő/nap

Fő út, 39. szám, Csíkpálfalva, 537230, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ

TIPP: véletlenszerű kulcsosház ajánló Székelyföldről

CrossLine Lodge
CrossLine Lodge starstarstar
10.00€

-, Gyergyószentmiklós, 535500, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ
Zomora Károly Kulcsosház
Zomora Károly Kulcsosház starstar
63.00€  /kulcsosház/nap

N/A, Székelyvarság, 537350, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ
GóbéLak Kulcsosház
GóbéLak Kulcsosház starstar
9.00€  /fő/nap

FN, Ivó, 535600, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ

Véletlenszerű szállásajánlataink

Kerek Panzió
Kerek Panzió starstar
16.83€ (80.00lei)  /szoba/nap

Új utca 6 szám., Borszék, 535300, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ
Németh Panzió
Németh Panzió starstarstar
10.00€

Răchitei u., 46. sz., Szováta, 545500, Maros, Románia

Gyorsinfó További információ
Udvarhelyi-Apartmanok
Udvarhelyi-Apartmanok starstarstar
15.00€  /szoba/nap

Malom utca, 12/A szám, Székelyudvarhely, 535600, Hargita, Románia

Gyorsinfó További információ