A Dél-Hargita borvizekben, mofettákban bővelkedő vidék. Itt található a Hargita hegység két legértékesebb természeti ritkasága: a Lucs elnevezésű havasi tőzegláp és a mofettáiról híres Csíkszentimrei Büdösfürdő. 
A fürdőtelep magas fekvése miatt (1250 m) klimatikus üdülőhely, vonzó természeti környezetben, havasi rétek, fenyvesek között. Területén nem található jelentősebb folyóvíz. Magát a telepet a Büdös-patak szeli át, továbbá említést érdemel a Bánya-patak, valamint Köves-patak, amelyek a telep közelében folynak el. A gázömléseiről nevezetes Büdösfürdőn az első nagyobb villák a két világháború között épültek - Törsök villa, Merza villa, Cseke villa - amelyekben szállást kaptak a betegek, majd később a kirándulók. Ezek inkább üzleti célokat szolgáltak. A második világháború után ezeket a villákat államosították, és Csíkszentkirály község tulajdonába kerültek. Ezt követően indult meg igazán a fürdő fejlődése. Kezdetét vette a magánvillák építése, melyek száma hamarosan több százra emelkedett. A higanyérc bánya kilátásba helyezett terjeszkedése miatt betiltották az építkezéseket. Úgy látszott, hogy az egész fürdő áldozatul esik. Mindezek ellenére újabb magánvillák épültek, a tulajdonosok kifizették a büntetéseket, amelyek kevesebbe kerültek, mint a hivatalos engedélyek. A higanyérc kitermelést leállították, de az elhanyagolt bányavájatok, meddőhányók sokat rontanak a táj szépségén. A magánvillák száma 1996.-ra meghaladta az ezret. Ezzel párhuzamosan a fürdés lehetősége is fejlődött. Külön fürdőtelepet építtetek több kádas berendezéssel. 

Nyári időszakban egyre többen tartózkodtak a fürdőtelepen, ezért felvetődött a terv, hogy kellene egy megfelelő épületet vásárolni szentmisék bemutatására. Bors György csíkszenkirályi lakos épített egy házat eladás céljából. Megegyezés jött létre a vásárra 30000 lejért. Az első szentmisét 1974. Augusztus második vasárnapján celebrálta Léstyán Ferenc. A kápolnát 1993.-ban egy szép szentéjjel bővítették ki, amely kereszthajóként csatlakozott a régihez. 1994. Augusztusában került sor a kápolna megáldására. A bővítés költségeinek nagy részét a hívek adománya képezte, melyet Takács Dezső szentkirályi plébános és Antal Vidor a Büdösfürdő Alapítvány elnöke kezdeményezett. A kápolna patrónájának szűz Mária királynőt választották. Évente a nyári hónapokban minden vasárnap a szentkirályi plébános szentmisét mutat be a kápolnában. A templom búcsúját augusztus utolsó vasárnapján szokták tartani, de az idén az utolsóelőtti vasárnap, vagyis 24-én lesz. 

A fürdőtelepet nemcsak romániai turisták látogatják, hanem az anyaországból és más országokból érkezettek is. Nyári időszakban a hétvégéken autóbuszjárat közlekedik Csíkszereda – Csíkszentkirály – Büdösfürdő útvonalon. Az ide látogató turisták szállást magánvillákban kaphatnak, élelmiszer beszerzésére a fürdőtelep három üzletében van lehetőség.

A Büdösfürdő és Szentkirály közötti 14 kilométeres útszakaszt (a Nagyos-patak mentén) az esőzések évről évre jobban megrongálják. Az út javítását elkezdték, de csak kétszáz métert sikerült leaszfaltozni. A javításokra a Büdösfürdő Alapítvány tagjai gyűjtéseket és közmunkát is szoktak szervezni. 

A közelben található természetvédelmi területek: a Lucs-tőzegláp melynek kiterjedése 273 hektár, valamint Bánya-patak feje, 10 hektárral. Állítólag az 1700-as években Bánya-patak fejében borvízfürdő volt. A Lucsban főleg erdeifenyő található, a szélein áfonya terem nagy mennyiségben, a közepén pedig a tőzegmoha és a lápos növényzet jellemző, de megtalálható a Pici nyír (Betula nana) is. Az itt található tőzeg vastagságát 4,5 méterre becsülik. A láp elnevezése: a Lucs a vizenyős, süppedős, „lucsos” talajra utal. (Ravasz Ákos, Szentkirályi Napló)

www.erdely.ma

Keresés szállásnév alapján

Szabad szálláshely keresése
Érkezés
Távozás
 
 
Hotel, szálloda
Panzió, kereskedelmi szállás
Vendégház, családi szállás
Kulcsosház, nyaraló, faház
Villa, motel, kemping
Menedékház, diákszállás
Parasztház
Apartmanház
Ren-a-Car, autókölcsönzés
Ajánlott étterem, fogadó
Idegenvezetők
Eladó panzió, szálláshely
Programcsomagok
 
0 (19)
star1 (6)
starstar2 (345)
starstarstar3 (222)
starstarstarstar4 (16)
starstarstarstarstar5 (2)
 
 

Románia

Bihar
Brassó
Fehér
Hargita
Hunyad
Kolozs
Kovászna
Maros
Mehedinti
Neamt
Prahova
Szilágy
 

Bihar

Magyarremete
Nagyvárad
 

Brassó

Brassó
Keresztényfalva
Négyfalu
 

Fehér

Kalotaszentkirály
Szilágysomlyó
Torockó
 

Hargita

Alsósófalva
Balánbánya
Bálványosfürdő
Bogárfalva
Bögöz
Borszék
Borzont
Csíkajnád
Csíkborzsova
Csíkcsicsó
Csíkcsomortán
Csíkdelne
Csíkkarcfalva
Csíkkozmás
Csíkmadaras
Csíkpálfalva
Csíkrákos
Csíkszentdomokos
Csíkszentgyörgy
Csíkszentimre
Csíkszentkirály
Csíkszentmárton
Csíkszentsimon
Csíkszereda
Csíkvacsárcsi
Farkaslaka
Felsősófalva
Firtosváralja
Güdüc
Gyergyócsomafalva
Gyergyóditró
Gyergyószárhegy
Gyergyószentmiklós
Gyergyóújfalu
Gyilkostó
Gyimesfelsőlok
Gyimesközéplok
Hargitafürdő
Hodgya
Homoródfürdő
Homoródszentpéter
Ivó
Kápolnásfalu
Kászonaltíz
Kecset
Korond
Lázárfalva
Libán
Madarasi Hargita
Madéfalva
Máréfalvi Patak
Marosfő
Oklánd
Oroszhegy
Parajd
Rugonfalva
Sikaszó
Siklód
Székelypálfalva
Székelyszentkirály
Székelyszentlélek
Székelyudvarhely
Székelyvarság
Szentegyháza
Szováta
Tibód
Tusnádfalu
Tusnádfürdő
Zabola
Zetelaka
Zetelaki Víztározó
Zeteváralja
 

Hunyad

Csernakeresztúr
 

Kolozs

Gyalu
Kalotaszentkirály
Kolozsvár
Magyarlóna
Magyarvista
Sinfalva
Torda
Tordaszentlászló
 

Kovászna

Árkos
Bálványosfürdő
Bikfalva
Csernáton
Esztelnek
Gelence
Kézdivásárhely
Kommandó
Köpec
Kovászna
Miklósvár
Olasztelek
Sepsibükszád
Sepsiszentgyörgy
Sepsiszentkirály
 

Maros

Ákosfalva
Balavásár
Disznajó
Erdőszentgyörgy
Galonya
Gernyeszeg
Göcs
Gyulakuta
Hármasfalu
Kibéd
Makfalva
MarosBisztra
Marosvásárhely
Nyárádszentlászló
Nyárádszereda
Ratosnya
Segesvár
Szováta
Vármező
 

Mehedinti

Eselnita
 

Neamt

Gyimesbükk
 

Prahova

Szinaja
 

Szilágy

Sztána
 
Akadálymentesítés
Akadálymentesített
All Inclusive
Állatbarát
Autókölcsönző
Bankkártyaelfogadás
Bár
Családbarát
Csendes szállás
Csoportok
Dohányozni tilos
Dohányzó
DVD
Ébresztő
Éjszakai élet
Erkély
Esküvő
Fodrász
Fürdő
Hagyomány
Hajszárító
Horgászat
Idegenvezetés
Italok
Jacuzzi
Játszótér
Kandalló
Kaszinó
Kerékpárút
Kert
Konditerem
Konditerem
Konferencia
Kutyabarát
Kutyát ne!
Lakókocsi
Lift
Madárles
Medence
Mikrohullámú sütő
Minibar
Múzeumok
Napozó ágy
Online foglalás
Panoráma
Parkoló
Pénzváltó
Piknik
Pincér
Pónilovaglás
Rendezvények
Repülőtér
Restaurant
Saját étterem
Sátor
Séta
Sípálya
Szabadstrand
Széf
Székely vendégváró
Szezonális túrák
Szobaszervíz
Tábortűz
Telefon
Téli sportok
Teniszpálya
Tourinfó
Transzfer
Túrázás
TV
Vadles
Vasaló
Vízisportok
Wifi
WWW
Zuhanyzók
 
Vissza a listához Visszaállítás

Csíksomlyói búcsú, Pünkösd

TIPP: a főoldali keresőpanelen választhat más települést vagy szűkítheti a keresést szállástípusra, stb.

Ajánlatkérés csoportnak

Az erdélyi ferencesek a csíksomlyói
zarándoklatról
 - ma is aktuális!

Csíksomlyói Búcsú - Pünkösdi búcsú - 2017 Ünnepi programja

A csíksomlyói ferencesek által közzétett idei csíksomlyói búcsú programja, amely Tarts meg minket őseink szent hitében mottóval az alábbi sorrendben alakul:

Péntek (június 2):

Az este 7-kor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Szombat (június 3):

Reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7-kor lesznek szentmisék a kegytemplomban.
- A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegyek közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz.
- A délután fél 1-kor kezdődő ünnepi szentmisét – amelyet a Duna Televízió, az Erdélyi Mária Rádió és a kegyhely honlapján a csíksomlyói ferences kolostor élőben közvetít – Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, amelyen szentbeszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szentmisén jelen lesz a helyi elöljáróság: Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke és Orbán Szabolcs OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke mellett Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének legfőbb elöljárója.
- A Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban délután 5-kor kezdődik a csángó szentmise, amelyet Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója mutat be.
- A kegytemplomban az este 7-kor kezdődő pünkösdelőesti szentmisét követően, 8 órától reggelig tartó virrasztás lesz.

Vasárnap (június 4):

Pünkösd ünnepén a szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7-kor lesznek.

Hétfő (június 5):

Pünkösd másodnapján a szentmisék a kegytemplomban szintén ünnepi sorrendben lesznek: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7-kor.

Vendégsarok | Segítség itt!

MIBEN SEGíTHETÜNK?

Kezdésként kilistáztunk néhány véletlenszerű szállásajánlatot... 

A KERESŐK HASZNÁLATA

A kereső segítségével listázhatóak ki a megadott kritériumok szerint a szállások, amelyet a Szűrő segítségével (régió, település, szállástípus, stb.) tovább szűkíthet.

Lista készítése
Ha bármelyik szállás tetszik, akkor a Szívecskére kattintva elmenthető a Kedvencek, Könyvjelző listába, s később ismét átnézhető, böngészhető, összehasonlítható (regisztrált felhasználóként nemcsak egy munkamenetre, hanem hosszabb időre is megőrizhető lista! Felhasználói fiók létrehozása).

Összehasonlítás
Ha valamelyik szálláshelyet (adottságait) szeretné a másikkal összehasonlítani, akkor jelölje be az Összehasonlítás négyzetet a szálláslista oldalon, s máris könnyen összehasonlíthat egy jó néhány szállásokra vonatkozó jellemző (mint pl. ár, férőhely, stb.).

Menü a fejlécben
Segítségképpen egy jó néhány keresőkritériumot már összeállítottunk Önnek, így a Menüben lévő linkekre kattintva kész szálláslistákat kaphat, amelyet az igényei szerint tovább szűkíthet, rendezhet (ABC, Minősítés, Létszám, Ár, stb.)!

FOGLALÁS KÉRÉSRE

A FOGLALÁS KÉRÉSRE címkével ellátott szállások csak az ajánlatkérést követő visszaigazolás (szállás foglaltsága, árajánlat pontosítása, stb.) után foglalhatóak, köthetőek le. A szállás lekötése történhet foglaló utalásával vagy megegyezés szerint csak telefonos vagy írásos megrendeléssel. Javasoljuk, hogy telefonos megrendelés esetén írásban is küldje el a megrendelését vagy foglaló utalásával kösse le!

ONLINE FOGLALHATÓ

Az ONLINE FOGLALHATÓ címkével ellátott szállások (jellemzően a hotelek) szobái, a szabad kapacitás függvényében azonnal foglalhatóak, online (bankkártyás fizetéssel) azonnal leköthetőek, lefoglalhatóak. Az online szállásfoglalás egyszerű, gyors és biztonságos! Nem kapunk, nem tárolunk bankkártyaadatokat! Foglalásait jelenleg  a világ legbiztonságosabb online fizetés szolgáltatójánál a PayPalnál bankkártyájával és/vagy PayPal fiókjával is kiegyenlítheti. Lehetőség van átutalással is kiegyenlítenie a foglalásának árát. A pénznem minden esetben euró.

Online Szállásfoglalás Erdély

 

TÖRZSVENDGÉINKNEK

Regisztrálja magát a honlapunkon, legyen törzsvendégünk és foglaljon szállást honlapunkon kedvezménnyel! Amennyiben már az előző évek (akár az előző 10 év!) valamelyikén foglalt a honlapunkon (utazási irodánkon) keresztül szállást, úgy kérhet Utazási Irodánktól Kedvezménykupont! Küldje el a szállásfoglalása EA (egyedi azonosító) számát és mi új foglalás alkalmával 5% kedvezménnyel jutalmazzuk hűségét bármelyik szállásajánlatunk esetén!

ÖN JÁRT MÁR ERDÉLYBEN?

Ha járt már Erdélyben, megszállt bármelyik szálláshelyen Székelyföldön, amely szerepel a honlapunkon, akkor kérjük, hogy mondja el (jó vagy akár rossz) véleményét / javaslatait az adott Szálláshelyről, így segítve másokat is a legmegfelelőbb szállás kiválasztásában. A szállást kiválasztva, a Vélemények / Értékelések panelen véleményezhető, Regisztrált felhasználóként.

Miért a SzékelySzállás?

Mert helyiek vagyunk
A honlapot működtető SeklerTravel Utazási Iroda érvényes licencel tevékenykedik, csapata székelyföldiekből tevődik össze, így majdnem minden szállást személyesen ismerünk, saját benyomás, sok éves tapasztalat alapján tudjuk ajánlani.

Árgaranciát vállalunk
Szálláspartnereink szerződésben garantálják a legjobb árakat, ugyanazokat az árakat találják honlapunkon, mint a szállás közvetlen ajánlatában! Olcsóbbat talált bárhol? Kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunknál (emailben, megnevezve a szállást, periódust, szobatípust, stb.!)

Kapcsolat a szállással
Szállásfoglalási kérésére közvetlenül a szállás, recepció vagy a megbízott kapcsolattartó maximum 48 órán belül válaszol! Ha bárkitől nem kapna választ ennyi időn belül, kérjük, jelezze Ügyfélszolgálatunkon!

Biztos szállásfoglalások
Foglalás előtt ajánlatot kérhet, majd annak alapján a szállásnál közvetlenül vagy az utazási irodánál a foglalását bebiztosíthatja, lekötheti! Célszerű, javasolt lekötni a szállást (bár sok esetben az adott magyar szó is elég!), hiszen így nem adják ki másnak; a vendégnek is, a szállásnak is biztosabb, megnyugtatóbb a foglalás!

Segítünk a foglalásban
Ha bármely szállással kapcsolatban kérdése merülne fel, Online Ügyfélszolgálatunk (jobboldalt, lent) azonnal válaszol. Ha épp nem vagyunk online, kérjük hagyjon üzenetet!

TIPP: ha további segítségre van szüksége, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a fejlécben található Kapcsolat, online ügyfélszolgálat menüpont vagy az oldal alján, jobb oldalon található online chatüzenő segítségével.

Ajánlatkérés csoportnak