Szabad szálláshely keresése

A Dél-Hargita borvizekben, mofettákban bővelkedő vidék. Itt található a Hargita hegység két legértékesebb természeti ritkasága: a Lucs elnevezésű havasi tőzegláp és a mofettáiról híres Csíkszentimrei Büdösfürdő. 
A fürdőtelep magas fekvése miatt (1250 m) klimatikus üdülőhely, vonzó természeti környezetben, havasi rétek, fenyvesek között. Területén nem található jelentősebb folyóvíz. Magát a telepet a Büdös-patak szeli át, továbbá említést érdemel a Bánya-patak, valamint Köves-patak, amelyek a telep közelében folynak el. A gázömléseiről nevezetes Büdösfürdőn az első nagyobb villák a két világháború között épültek - Törsök villa, Merza villa, Cseke villa - amelyekben szállást kaptak a betegek, majd később a kirándulók. Ezek inkább üzleti célokat szolgáltak. A második világháború után ezeket a villákat államosították, és Csíkszentkirály község tulajdonába kerültek. Ezt követően indult meg igazán a fürdő fejlődése. Kezdetét vette a magánvillák építése, melyek száma hamarosan több százra emelkedett. A higanyérc bánya kilátásba helyezett terjeszkedése miatt betiltották az építkezéseket. Úgy látszott, hogy az egész fürdő áldozatul esik. Mindezek ellenére újabb magánvillák épültek, a tulajdonosok kifizették a büntetéseket, amelyek kevesebbe kerültek, mint a hivatalos engedélyek. A higanyérc kitermelést leállították, de az elhanyagolt bányavájatok, meddőhányók sokat rontanak a táj szépségén. A magánvillák száma 1996.-ra meghaladta az ezret. Ezzel párhuzamosan a fürdés lehetősége is fejlődött. Külön fürdőtelepet építtetek több kádas berendezéssel. 

Nyári időszakban egyre többen tartózkodtak a fürdőtelepen, ezért felvetődött a terv, hogy kellene egy megfelelő épületet vásárolni szentmisék bemutatására. Bors György csíkszenkirályi lakos épített egy házat eladás céljából. Megegyezés jött létre a vásárra 30000 lejért. Az első szentmisét 1974. Augusztus második vasárnapján celebrálta Léstyán Ferenc. A kápolnát 1993.-ban egy szép szentéjjel bővítették ki, amely kereszthajóként csatlakozott a régihez. 1994. Augusztusában került sor a kápolna megáldására. A bővítés költségeinek nagy részét a hívek adománya képezte, melyet Takács Dezső szentkirályi plébános és Antal Vidor a Büdösfürdő Alapítvány elnöke kezdeményezett. A kápolna patrónájának szűz Mária királynőt választották. Évente a nyári hónapokban minden vasárnap a szentkirályi plébános szentmisét mutat be a kápolnában. A templom búcsúját augusztus utolsó vasárnapján szokták tartani, de az idén az utolsóelőtti vasárnap, vagyis 24-én lesz. 

A fürdőtelepet nemcsak romániai turisták látogatják, hanem az anyaországból és más országokból érkezettek is. Nyári időszakban a hétvégéken autóbuszjárat közlekedik Csíkszereda – Csíkszentkirály – Büdösfürdő útvonalon. Az ide látogató turisták szállást magánvillákban kaphatnak, élelmiszer beszerzésére a fürdőtelep három üzletében van lehetőség.

A Büdösfürdő és Szentkirály közötti 14 kilométeres útszakaszt (a Nagyos-patak mentén) az esőzések évről évre jobban megrongálják. Az út javítását elkezdték, de csak kétszáz métert sikerült leaszfaltozni. A javításokra a Büdösfürdő Alapítvány tagjai gyűjtéseket és közmunkát is szoktak szervezni. 

A közelben található természetvédelmi területek: a Lucs-tőzegláp melynek kiterjedése 273 hektár, valamint Bánya-patak feje, 10 hektárral. Állítólag az 1700-as években Bánya-patak fejében borvízfürdő volt. A Lucsban főleg erdeifenyő található, a szélein áfonya terem nagy mennyiségben, a közepén pedig a tőzegmoha és a lápos növényzet jellemző, de megtalálható a Pici nyír (Betula nana) is. Az itt található tőzeg vastagságát 4,5 méterre becsülik. A láp elnevezése: a Lucs a vizenyős, süppedős, „lucsos” talajra utal. (Ravasz Ákos, Szentkirályi Napló)

www.erdely.ma

Szálláskeresés név szerint


   

Vendégsarok | Segítség itt!

MIBEN SEGíTHETÜNK?

Kezdésként kilistáztunk néhány véletlenszerű szállásajánlatot... 

A KERESŐK HASZNÁLATA

A kereső segítségével listázhatóak ki a megadott kritériumok szerint a szállások, amelyet a Szűrő segítségével (régió, település, szállástípus, stb.) tovább szűkíthet.

Lista készítése
Ha bármelyik szállás tetszik, akkor a Szívecskére kattintva elmenthető a Kedvencek, Könyvjelző listába, s később ismét átnézhető, böngészhető, összehasonlítható (regisztrált felhasználóként nemcsak egy munkamenetre, hanem hosszabb időre is megőrizhető lista! Felhasználói fiók létrehozása).

Összehasonlítás
Ha valamelyik szálláshelyet (adottságait) szeretné a másikkal összehasonlítani, akkor jelölje be az Összehasonlítás négyzetet a szálláslista oldalon, s máris könnyen összehasonlíthat egy jó néhány szállásokra vonatkozó jellemző (mint pl. ár, férőhely, stb.).

Menü a fejlécben
Segítségképpen egy jó néhány keresőkritériumot már összeállítottunk Önnek, így a Menüben lévő linkekre kattintva kész szálláslistákat kaphat, amelyet az igényei szerint tovább szűkíthet, rendezhet (ABC, Minősítés, Létszám, Ár, stb.)!

FOGLALÁS KÉRÉSRE

A FOGLALÁS KÉRÉSRE címkével ellátott szállások csak az ajánlatkérést követő visszaigazolás (szállás foglaltsága, árajánlat pontosítása, stb.) után foglalhatóak, köthetőek le. A szállás lekötése történhet foglaló utalásával vagy megegyezés szerint csak telefonos vagy írásos megrendeléssel. Javasoljuk, hogy telefonos megrendelés esetén írásban is küldje el a megrendelését vagy foglaló utalásával kösse le!

ONLINE FOGLALHATÓ

Az ONLINE FOGLALHATÓ címkével ellátott szállások (jellemzően a hotelek) szobái, a szabad kapacitás függvényében azonnal foglalhatóak, online (bankkártyás fizetéssel) azonnal leköthetőek, lefoglalhatóak. Az online szállásfoglalás egyszerű, gyors és biztonságos! Nem kapunk, nem tárolunk bankkártyaadatokat! Foglalásait jelenleg  a világ legbiztonságosabb online fizetés szolgáltatójánál a PayPalnál bankkártyájával és/vagy PayPal fiókjával is kiegyenlítheti. Lehetőség van átutalással is kiegyenlítenie a foglalásának árát. A pénznem minden esetben euró.

Online Szállásfoglalás Erdély

 

TÖRZSVENDGÉINKNEK

Regisztrálja magát a honlapunkon, legyen törzsvendégünk és foglaljon szállást honlapunkon kedvezménnyel! Amennyiben már az előző évek (akár az előző 10 év!) valamelyikén foglalt a honlapunkon (utazási irodánkon) keresztül szállást, úgy kérhet Utazási Irodánktól Kedvezménykupont! Küldje el a szállásfoglalása EA (egyedi azonosító) számát és mi új foglalás alkalmával 5% kedvezménnyel jutalmazzuk hűségét bármelyik szállásajánlatunk esetén!

ÖN JÁRT MÁR ERDÉLYBEN?

Ha járt már Erdélyben, megszállt bármelyik szálláshelyen Székelyföldön, amely szerepel a honlapunkon, akkor kérjük, hogy mondja el (jó vagy akár rossz) véleményét / javaslatait az adott Szálláshelyről, így segítve másokat is a legmegfelelőbb szállás kiválasztásában. A szállást kiválasztva, a Vélemények / Értékelések panelen véleményezhető, Regisztrált felhasználóként.

Miért a SzékelySzállás?

Mert helyiek vagyunk
A honlapot működtető SeklerTravel Utazási Iroda érvényes licencel tevékenykedik, csapata székelyföldiekből tevődik össze, így majdnem minden szállást személyesen ismerünk, saját benyomás, sok éves tapasztalat alapján tudjuk ajánlani.

Árgaranciát vállalunk
Szálláspartnereink szerződésben garantálják a legjobb árakat, ugyanazokat az árakat találják honlapunkon, mint a szállás közvetlen ajánlatában! Olcsóbbat talált bárhol? Kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunknál (emailben, megnevezve a szállást, periódust, szobatípust, stb.!)

Kapcsolat a szállással
Szállásfoglalási kérésére közvetlenül a szállás, recepció vagy a megbízott kapcsolattartó maximum 48 órán belül válaszol! Ha bárkitől nem kapna választ ennyi időn belül, kérjük, jelezze Ügyfélszolgálatunkon!

Biztos szállásfoglalások
Foglalás előtt ajánlatot kérhet, majd annak alapján a szállásnál közvetlenül vagy az utazási irodánál a foglalását bebiztosíthatja, lekötheti! Célszerű, javasolt lekötni a szállást (bár sok esetben az adott magyar szó is elég!), hiszen így nem adják ki másnak; a vendégnek is, a szállásnak is biztosabb, megnyugtatóbb a foglalás!

Segítünk a foglalásban
Ha bármely szállással kapcsolatban kérdése merülne fel, Online Ügyfélszolgálatunk (jobboldalt, lent) azonnal válaszol. Ha épp nem vagyunk online, kérjük hagyjon üzenetet!

TIPP: ha további segítségre van szüksége, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a fejlécben található Kapcsolat, online ügyfélszolgálat menüpont vagy az oldal alján, jobb oldalon található online chatüzenő segítségével.

Ajánlatkérés csoportnak