Szabad szálláshely keresése
Vissza a listához
Szűrő mutatása

A Dél-Hargita borvizekben, mofettákban bővelkedő vidék. Itt található a Hargita hegység két legértékesebb természeti ritkasága: a Lucs elnevezésű havasi tőzegláp és a mofettáiról híres Csíkszentimrei Büdösfürdő. 
A fürdőtelep magas fekvése miatt (1250 m) klimatikus üdülőhely, vonzó természeti környezetben, havasi rétek, fenyvesek között. Területén nem található jelentősebb folyóvíz. Magát a telepet a Büdös-patak szeli át, továbbá említést érdemel a Bánya-patak, valamint Köves-patak, amelyek a telep közelében folynak el. A gázömléseiről nevezetes Büdösfürdőn az első nagyobb villák a két világháború között épültek - Törsök villa, Merza villa, Cseke villa - amelyekben szállást kaptak a betegek, majd később a kirándulók. Ezek inkább üzleti célokat szolgáltak. A második világháború után ezeket a villákat államosították, és Csíkszentkirály község tulajdonába kerültek. Ezt követően indult meg igazán a fürdő fejlődése. Kezdetét vette a magánvillák építése, melyek száma hamarosan több százra emelkedett. A higanyérc bánya kilátásba helyezett terjeszkedése miatt betiltották az építkezéseket. Úgy látszott, hogy az egész fürdő áldozatul esik. Mindezek ellenére újabb magánvillák épültek, a tulajdonosok kifizették a büntetéseket, amelyek kevesebbe kerültek, mint a hivatalos engedélyek. A higanyérc kitermelést leállították, de az elhanyagolt bányavájatok, meddőhányók sokat rontanak a táj szépségén. A magánvillák száma 1996.-ra meghaladta az ezret. Ezzel párhuzamosan a fürdés lehetősége is fejlődött. Külön fürdőtelepet építtetek több kádas berendezéssel. 

Nyári időszakban egyre többen tartózkodtak a fürdőtelepen, ezért felvetődött a terv, hogy kellene egy megfelelő épületet vásárolni szentmisék bemutatására. Bors György csíkszenkirályi lakos épített egy házat eladás céljából. Megegyezés jött létre a vásárra 30000 lejért. Az első szentmisét 1974. Augusztus második vasárnapján celebrálta Léstyán Ferenc. A kápolnát 1993.-ban egy szép szentéjjel bővítették ki, amely kereszthajóként csatlakozott a régihez. 1994. Augusztusában került sor a kápolna megáldására. A bővítés költségeinek nagy részét a hívek adománya képezte, melyet Takács Dezső szentkirályi plébános és Antal Vidor a Büdösfürdő Alapítvány elnöke kezdeményezett. A kápolna patrónájának szűz Mária királynőt választották. Évente a nyári hónapokban minden vasárnap a szentkirályi plébános szentmisét mutat be a kápolnában. A templom búcsúját augusztus utolsó vasárnapján szokták tartani, de az idén az utolsóelőtti vasárnap, vagyis 24-én lesz. 

A fürdőtelepet nemcsak romániai turisták látogatják, hanem az anyaországból és más országokból érkezettek is. Nyári időszakban a hétvégéken autóbuszjárat közlekedik Csíkszereda – Csíkszentkirály – Büdösfürdő útvonalon. Az ide látogató turisták szállást magánvillákban kaphatnak, élelmiszer beszerzésére a fürdőtelep három üzletében van lehetőség.

A Büdösfürdő és Szentkirály közötti 14 kilométeres útszakaszt (a Nagyos-patak mentén) az esőzések évről évre jobban megrongálják. Az út javítását elkezdték, de csak kétszáz métert sikerült leaszfaltozni. A javításokra a Büdösfürdő Alapítvány tagjai gyűjtéseket és közmunkát is szoktak szervezni. 

A közelben található természetvédelmi területek: a Lucs-tőzegláp melynek kiterjedése 273 hektár, valamint Bánya-patak feje, 10 hektárral. Állítólag az 1700-as években Bánya-patak fejében borvízfürdő volt. A Lucsban főleg erdeifenyő található, a szélein áfonya terem nagy mennyiségben, a közepén pedig a tőzegmoha és a lápos növényzet jellemző, de megtalálható a Pici nyír (Betula nana) is. Az itt található tőzeg vastagságát 4,5 méterre becsülik. A láp elnevezése: a Lucs a vizenyős, süppedős, „lucsos” talajra utal. (Ravasz Ákos, Szentkirályi Napló)

www.erdely.ma

Szálláskeresés név szerint


   

Vendégsarok | Segítség itt!

TIPP: ha további segítségre van szüksége, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a fejlécben található Kapcsolat, online ügyfélszolgálat menüpont vagy az oldal alján, jobb oldalon található online chatüzenő segítségével.

Ajánlatkérés csoportnak