Szabad szálláshely keresése
Vissza a listához
Szűrő mutatása

Népes hegyaljai halmaztelepülés, Hargita megye egyik nagyközsége. Zetelaka közigazgatása alá tartozó falvak, szórványok: Zeteváralja, Ivó, Deság, Sikaszó és Küküllőmező. Zetelaka a fakitermelés, a népi famegmunkálás központja.

 A zetelaki székelyek egyik mondása: "porból lettünk, de fából élünk". A Nagy-Küküllő völgyében, annak felső, hegyvidéki szakaszán, a 138-as. megyei (aszfaltozott) út mentén fekszik, Fenyédtől 6, Székelyudvarhelytől 11, és Gyergyószentmiklóstól 52 km-re.

Római katolikus temploma

1912-14-ben épült. Ez a vidék legnagyobb katolikus temploma. Tornyában gótikus töredéket őriznek: egy darabokra tört 71 cm átmérőjű kő körablakot őriznek, középen négykaréjos nyílással. Ez és a barokk főoltár a középkori templomból került az új templomba.

Székely kapuk Zetelakán

Csíki Zsigmond-né háza és kapuja (204. hsz.): ház 1850-ben épült (lebontották), a kapu 1884-ben épült. A Fő út 169. hsz. alatti székely kapu Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében képzőművészeti műemlékként szerepel.

Látnivalók:

  • A vár csekély romjai a falutól félórányira a Deság patakának a Küküllőbe torkolása feletti sziklacsúcson találhatók. A várat valószínűleg földrengés döntötte romba.
  • Ivóból lehet a legkönnyebben és leggyorsabban megközelíteni a Hargita hegyvonulat legmagasabb csúcsát, az 1801 m magas Madarasi Hargitát (a székelyek „Szent Hegyét”).
  • A faluban sok 19–20. századi székelykapu megcsodálható.

Kapcsolódó szálláshelyek:

Szálláskeresés név szerint


   

Vendégsarok | Segítség itt!

TIPP: ha további segítségre van szüksége, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a fejlécben található Kapcsolat, online ügyfélszolgálat menüpont vagy az oldal alján, jobb oldalon található online chatüzenő segítségével.

Ajánlatkérés csoportnak