Szabad szálláshely keresése

Ma Csíkszereda északi tartozéka. Régebbi település, mint Csíkszereda. Neve bolgár-szláv eredetű. A helybeliek a vizenyős, tavas helyet ma is "taplocá"-nak nevezik (tyeplo = meleg). De jelentheti az erdőirtásokat is (régen Csíkban "taplocá"-nak hívták az erdők közötti kipucolt tisztásokat).

A falu határában közel 10.000 hektárnyi erdőt irtottak ki ahhoz, hogy földművelésre alkalmas területet nyerjenek. Csíktaplocát 1959-ben csatolják Csíkszeredához. Ezt megelőzően 1881-ben kijelentették, hogy "sem egyszer, sem máskor Szeredával nem hajlandók egyesülni", hogy a község vagyonát közrebocsássa. Csütörtökfalvát, Taploca egyik tízesét 1891-ben csatolták Csíkszeredához. Az 1898: IV. tc. szerint Csíktaploca neve mellett két egyéb lakott helyet vettek fel az országos községi törzskönyvbe: ezek Erdőalja és Ligat.

A 12-es országút mentén fekszik, Csíkszeredától 2 km-re északra; 675 tszf. magasságban. Alszeg és Felszeg tízesekre oszlik. Az 1896. évi faluégés után több család a Ligat-telepet (melyet 1905-ben törzskönyveztek) hozta létre a Székelyudvarhely felé vezető 13A országút mentén. A faluban lévő "taplocai borvízforrás" vize mezotermális (20 C°-os).

 Római katolikus temploma a 12-es országút jobb oldalán látható. Az 1841-44 között emelt újbarokk stílusú templom mint búcsújáró hely szerepel. A helyén állott Szent Lőrinc-kápolna 1729-ben épült, 1812-re azonban életveszélyessé vált, ezért püspöki rendeletre bezárták. A kápolna oltárát és oltárképét az új templomban őrizték meg. A taplocaiak régen Csíksomlyó templomához tartoztak. 1762-ben a csíksomlyói plébánost arra kötelezték, hogy minden harmadik vasárnap és ünnepeken Taplocán is mondjon szentmisét. Az önálló plébánia szervezésével már 1795-től próbálkoztak, de csak 1908-ban sikerült a plébános kinevezése. A falu temetőjében Nepomuki Szent János-kápolna romjai állottak.

Lázár kúria (a Lázár utca és a Hollók utca közén, Alszeg tízesben; Lázár u. 1). 1829-ben épült, klasszicista stílusban. A volt községháza Lázár-családé volt. Lázár Dénes adományozta a falunak, most kultúrház, északi oldala óvoda. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

1764-et követően Csíktaplocán állították fel a bűnvizsgálati bizottságot. Csíktaploca két tízesre oszlik: Alszegre (a Lázár Miklós udvarház mellett) és Felszegre.

Megtekinthető még a Bagolyvár lakóház (12-es műút bal oldalán, a Somlyó-patak jobb partján).

Látnivalók:

  • A falunak több langyos és melegvizes borvízforrása van, környéke mocsaras.
  • Szent Lőrinc kápolnája 1729-ben épült, de 1812-re életveszélyessé vált, ezért bezárták.
  • Római katolikus temploma a kápolna helyére 1841 és 1844 között épült neobarokk stílusban.
  • A Lázár-kúria 1829-ben épült klasszicista stílusban.

Kapcsolódó szálláshelyek:

Szálláskeresés név szerint   

Vendégsarok | Segítség itt!

TIPP: ha további segítségre van szüksége, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a fejlécben található Kapcsolat, online ügyfélszolgálat menüpont vagy az oldal alján, jobb oldalon található online chatüzenő segítségével.

Ajánlatkérés csoportnak