Szabad szálláshely keresése

Ma Csíkszereda északi tartozéka. Régebbi település, mint Csíkszereda. Neve bolgár-szláv eredetű. A helybeliek a vizenyős, tavas helyet ma is "taplocá"-nak nevezik (tyeplo = meleg). De jelentheti az erdőirtásokat is (régen Csíkban "taplocá"-nak hívták az erdők közötti kipucolt tisztásokat).

A falu határában közel 10.000 hektárnyi erdőt irtottak ki ahhoz, hogy földművelésre alkalmas területet nyerjenek. Csíktaplocát 1959-ben csatolják Csíkszeredához. Ezt megelőzően 1881-ben kijelentették, hogy "sem egyszer, sem máskor Szeredával nem hajlandók egyesülni", hogy a község vagyonát közrebocsássa. Csütörtökfalvát, Taploca egyik tízesét 1891-ben csatolták Csíkszeredához. Az 1898: IV. tc. szerint Csíktaploca neve mellett két egyéb lakott helyet vettek fel az országos községi törzskönyvbe: ezek Erdőalja és Ligat.

A 12-es országút mentén fekszik, Csíkszeredától 2 km-re északra; 675 tszf. magasságban. Alszeg és Felszeg tízesekre oszlik. Az 1896. évi faluégés után több család a Ligat-telepet (melyet 1905-ben törzskönyveztek) hozta létre a Székelyudvarhely felé vezető 13A országút mentén. A faluban lévő "taplocai borvízforrás" vize mezotermális (20 C°-os).

 Római katolikus temploma a 12-es országút jobb oldalán látható. Az 1841-44 között emelt újbarokk stílusú templom mint búcsújáró hely szerepel. A helyén állott Szent Lőrinc-kápolna 1729-ben épült, 1812-re azonban életveszélyessé vált, ezért püspöki rendeletre bezárták. A kápolna oltárát és oltárképét az új templomban őrizték meg. A taplocaiak régen Csíksomlyó templomához tartoztak. 1762-ben a csíksomlyói plébánost arra kötelezték, hogy minden harmadik vasárnap és ünnepeken Taplocán is mondjon szentmisét. Az önálló plébánia szervezésével már 1795-től próbálkoztak, de csak 1908-ban sikerült a plébános kinevezése. A falu temetőjében Nepomuki Szent János-kápolna romjai állottak.

Lázár kúria (a Lázár utca és a Hollók utca közén, Alszeg tízesben; Lázár u. 1). 1829-ben épült, klasszicista stílusban. A volt községháza Lázár-családé volt. Lázár Dénes adományozta a falunak, most kultúrház, északi oldala óvoda. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

1764-et követően Csíktaplocán állították fel a bűnvizsgálati bizottságot. Csíktaploca két tízesre oszlik: Alszegre (a Lázár Miklós udvarház mellett) és Felszegre.

Megtekinthető még a Bagolyvár lakóház (12-es műút bal oldalán, a Somlyó-patak jobb partján).

Látnivalók:

  • A falunak több langyos és melegvizes borvízforrása van, környéke mocsaras.
  • Szent Lőrinc kápolnája 1729-ben épült, de 1812-re életveszélyessé vált, ezért bezárták.
  • Római katolikus temploma a kápolna helyére 1841 és 1844 között épült neobarokk stílusban.
  • A Lázár-kúria 1829-ben épült klasszicista stílusban.

Kapcsolódó szálláshelyek:

Vendégsarok | Segítség itt!

MIBEN SEGíTHETÜNK?

Kezdésként kilistáztunk néhány véletlenszerű szállásajánlatot... 

A KERESŐK HASZNÁLATA

A kereső segítségével listázhatóak ki a megadott kritériumok szerint a szállások, amelyet a Szűrő segítségével (régió, település, szállástípus, stb.) tovább szűkíthet.

Lista készítése
Ha bármelyik szállás tetszik, akkor a Szívecskére kattintva elmenthető a Kedvencek, Könyvjelző listába, s később ismét átnézhető, böngészhető, összehasonlítható (regisztrált felhasználóként nemcsak egy munkamenetre, hanem hosszabb időre is megőrizhető lista! Felhasználói fiók létrehozása).

Összehasonlítás
Ha valamelyik szálláshelyet (adottságait) szeretné a másikkal összehasonlítani, akkor jelölje be az Összehasonlítás négyzetet a szálláslista oldalon, s máris könnyen összehasonlíthat egy jó néhány szállásokra vonatkozó jellemző (mint pl. ár, férőhely, stb.).

Menü a fejlécben
Segítségképpen egy jó néhány keresőkritériumot már összeállítottunk Önnek, így a Menüben lévő linkekre kattintva kész szálláslistákat kaphat, amelyet az igényei szerint tovább szűkíthet, rendezhet (ABC, Minősítés, Létszám, Ár, stb.)!

FOGLALÁS KÉRÉSRE

A FOGLALÁS KÉRÉSRE címkével ellátott szállások csak az ajánlatkérést követő visszaigazolás (szállás foglaltsága, árajánlat pontosítása, stb.) után foglalhatóak, köthetőek le. A szállás lekötése történhet foglaló utalásával vagy megegyezés szerint csak telefonos vagy írásos megrendeléssel. Javasoljuk, hogy telefonos megrendelés esetén írásban is küldje el a megrendelését vagy foglaló utalásával kösse le!

ONLINE FOGLALHATÓ

Az ONLINE FOGLALHATÓ címkével ellátott szállások (jellemzően a hotelek) szobái, a szabad kapacitás függvényében azonnal foglalhatóak, online (bankkártyás fizetéssel) azonnal leköthetőek, lefoglalhatóak. Az online szállásfoglalás egyszerű, gyors és biztonságos! Nem kapunk, nem tárolunk bankkártyaadatokat! Foglalásait jelenleg  a világ legbiztonságosabb online fizetés szolgáltatójánál a PayPalnál bankkártyájával és/vagy PayPal fiókjával is kiegyenlítheti. Lehetőség van átutalással is kiegyenlítenie a foglalásának árát. A pénznem minden esetben euró.

Online Szállásfoglalás Erdély

 

TÖRZSVENDGÉINKNEK

Regisztrálja magát a honlapunkon, legyen törzsvendégünk és foglaljon szállást honlapunkon kedvezménnyel! Amennyiben már az előző évek (akár az előző 10 év!) valamelyikén foglalt a honlapunkon (utazási irodánkon) keresztül szállást, úgy kérhet Utazási Irodánktól Kedvezménykupont! Küldje el a szállásfoglalása EA (egyedi azonosító) számát és mi új foglalás alkalmával 5% kedvezménnyel jutalmazzuk hűségét bármelyik szállásajánlatunk esetén!

ÖN JÁRT MÁR ERDÉLYBEN?

Ha járt már Erdélyben, megszállt bármelyik szálláshelyen Székelyföldön, amely szerepel a honlapunkon, akkor kérjük, hogy mondja el (jó vagy akár rossz) véleményét / javaslatait az adott Szálláshelyről, így segítve másokat is a legmegfelelőbb szállás kiválasztásában. A szállást kiválasztva, a Vélemények / Értékelések panelen véleményezhető, Regisztrált felhasználóként.

Miért a SzékelySzállás?

Mert helyiek vagyunk
A honlapot működtető SeklerTravel Utazási Iroda érvényes licencel tevékenykedik, csapata székelyföldiekből tevődik össze, így majdnem minden szállást személyesen ismerünk, saját benyomás, sok éves tapasztalat alapján tudjuk ajánlani.

Árgaranciát vállalunk
Szálláspartnereink szerződésben garantálják a legjobb árakat, ugyanazokat az árakat találják honlapunkon, mint a szállás közvetlen ajánlatában! Olcsóbbat talált bárhol? Kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunknál (emailben, megnevezve a szállást, periódust, szobatípust, stb.!)

Kapcsolat a szállással
Szállásfoglalási kérésére közvetlenül a szállás, recepció vagy a megbízott kapcsolattartó maximum 48 órán belül válaszol! Ha bárkitől nem kapna választ ennyi időn belül, kérjük, jelezze Ügyfélszolgálatunkon!

Biztos szállásfoglalások
Foglalás előtt ajánlatot kérhet, majd annak alapján a szállásnál közvetlenül vagy az utazási irodánál a foglalását bebiztosíthatja, lekötheti! Célszerű, javasolt lekötni a szállást (bár sok esetben az adott magyar szó is elég!), hiszen így nem adják ki másnak; a vendégnek is, a szállásnak is biztosabb, megnyugtatóbb a foglalás!

Segítünk a foglalásban
Ha bármely szállással kapcsolatban kérdése merülne fel, Online Ügyfélszolgálatunk (jobboldalt, lent) azonnal válaszol. Ha épp nem vagyunk online, kérjük hagyjon üzenetet!

TIPP: ha további segítségre van szüksége, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a fejlécben található Kapcsolat, online ügyfélszolgálat menüpont vagy az oldal alján, jobb oldalon található online chatüzenő segítségével.

Ajánlatkérés csoportnak