Székelyföldi Szálláskereső | Erdélyi utazás, szállás ajánló: Parajd, Szováta, Ivó, panzió, vendégház, hotel-szálloda, kulcsosház

Ügyfélszolgálat: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , +40742581925 Ajánlatkérés

Gyergyószék: Gyergyószentmiklós és környéke telpülései Gyergyószék

Hollósarka (Capu Corbului)

Borszék után a 15-ös országút mentén érintjük a Bor-patak völgyében. 

Gyergyóvárhegy vagy régen Várvíz (Subcetate)

A Maros völgyében, a vasút mentén, Ditróhódostól délnyugatra terül el Gyergyóvárhegy község (4 km-re), a 153D megyei út mentén. Lakossága 1992-ben 2.337 fő volt (ebből magyar csupán 113 fő). Fő vízfolyása a Maros, melybe balról ömlik a Kalnács-pataka és a Dudád-pataka.

Gyergyócsomafalva (Ciumani)

Gyergyószentmiklóstól 9 km-re terül el, a 126-os megyei út mentén. Gyergyóújfalu távolsága pedig 3 km, Tekerőpatak (a 12-es országút mentén) 8 km. Gyergyócsomafalváról Szászfalu (Săseşti) közelíthető meg (3 km; kirajzással keletkezett).

Galócás (Gălăuţaş)

Galócás, Platonest, Salamás, Hódos együttesen 1850-ig a Maros Loka elnevezést viselték. Neve nem Galacból, sem a légyölő galócából, hanem a galóca nevű halból származik, melyet nagy számban halásztak a Marosból és egykoriban a magyarói (Aluniş) hűbéruraknak szállították a Maros középső szakaszára. 

Salamás (Sărmaş)

Az 1992-ben 4.559 főt számláló község (melyből magyar csupán 937 fő volt) a 12-es országút mentén terül el, 677 m magasságban, szorosan összenőve Ditróhódossal (Hodoşa - a műút és a vasút mentén, 2 km). Vegyes lakosságú hegyvidéki település. 1992-ben Salamás falu lakossága 776 fő volt, melyből román 648, magyar 128 fő.

Kilyénfalva (Chileni)

Tekerőpataktól a 138-as megyei út mentén 2, Gyergyószentmiklóstól 7 km-re, míg az Alfalun és Újfalun áthaladó "körúton" (126-os megyei út) pedig 15 km-re terül el.

Sóvidék Panzió & Vendégház

Szállás Parajd, Sóvidék Panzió & Vendégház

HírlevelekEsti kolompszó, avagy ...

falusi turizmus és az esti kolompszó